Quantcast
Channel: Yliopistopedagogiikka
Viewing all articles
Browse latest Browse all 264

Pedaforum 2024: Korkeakoulupedagogiikka globaalin hyvinvoinnin rakentajana

$
0
0

Riikka Tuominen, projektiasiantuntija, Hämeen ammattikorkeakoulu
riikka.tuominen@hamk.fi

Liisa Postareff, johtava tutkijayliopettaja Hämeen ammattikorkeakoulu
liisa.postareff@hamk.fi

Vuoden 2024 Pedaforum – korkeakoulupedagogiikan päivät järjestettiin 4.–6. kesäkuuta Hämeen ammattikorkeakoulussa (HAMK) Hämeenlinnan korkeakoulukeskuksessa. Pedaforum-päivien puheenvuorojen, alustusten ja esitysten avulla tarkasteltiin korkeakoulupedagogiikkaa globaalin hyvinvoinnin rakentajana, ja kiinnostavat alateemat pureutuivat ajankohtaisiin ilmiöihin. Paikalle saapui yli 400 osallistujaa, ja lisäksi mukana oli virtuaalisesti osallistuneita.

Seminaaripäivien aikana kuultiin esityksiä seuraavista alateemoista: korkeakouluopetus, -oppiminen ja hyvinvointi globaalissa kontekstissa, kestävä ja saavutettava korkeakoulutus, hyvinvoiva korkeakouluyhteisö, korkeakoulupedagogiikka jatkuvan oppimisen tukena, pedagoginen johtaminen laadukkaan korkeakoulutuksen tukena, työelämäyhteistyö ja yrittäjyys korkeakoulutuksessa sekä digitalisaatio korkeakouluopetuksessa ja -oppimisessa. Alustuksia, työpajoja ja symposiumeja pidettiin ja postereita esitettiin suomeksi ja englanniksi. Lisäksi tänä vuonna kokeiltiin uudenlaista esitysmuotoa, luovaa esitystä, johon sisältyi muun muassa tanssi-, improvisaatio- ja kirjoittamistyöpajoja. Luovat esitykset saivat runsaasti kiitosta osallistujilta.

Sessioiden lisäksi osallistujilla oli mahdollisuus osallistua HAMKin opiskeluhyvinvointitiimin järjestämille hyvinvointikävelyille Visamäen korkeakoulukeskuksen pihapiirissä sekä levähtää wellness-pointilla, jossa annettiin täsmävinkkejä palautumiseen ja jaettiin opiskelijoiden kirjoittamia tsemppilauseita.

Keskiviikkona kuultiin Otto Scharmerin (Massachusetts Institute of Technology) keynote-luento, jossa hän toi esiin systeemiajattelun hyödyntämisen mahdollisuudet korkeakoulutuksen kehittämisessä. Scharmerin kehittämän Theory U -mallin avulla opettajat, opiskelijat ja hallintohenkilöt voivat yhdessä kehittää oppimisympäristöjä ja luoda tulevaisuutta yhdessä. Malli korostaa syvällisen kuuntelun, vuoropuhelun ja yhteistyön merkitystä maailmanlaajuisten haasteiden ratkaisemisessa.

Professori Anne Birgitta Pessi (Helsingin yliopisto) avasi kuulijoille päivien toisessa keynote-luennossa yksilön hyvinvoinnin ja hyvinvoivan yhteisön suhdetta korkeakoulukontekstissa. Puheenvuorossaan Pessi korosti yksilön vastuuta; mitä konkreettista voimme tehdä yksilöinä ja yhteisöjen osana inhimillisyyden voiman vahvistamiseksi.

Keskiviikkoiltana kokoonnuimme iltajuhlaan upeassa kesäillassa säteilleeseen Vanajanlinnaan. Melina Aarnikoivun, Pekka Mertalan, Ari Tuhkalan ja Hilkka Paldaniuksen tieteellinen artikkeli Väitöskirjatutkijoiden tieteellisen kirjoittamisen osaaminen ja tuki suomalaisissa yliopistoissa palkittiin juhlassa Yliopistopedagogiikka-lehden vuoden 2024 luetuimpana artikkelina. Vieraat pääsivät nauttimaan illallisen ohessa Ernest Lawsonin stand upista sekä Deep Undercover -bändin loistavasta musiikista. Ilta jatkui vielä jatkoilla Vanajanlinnan Salakapakassa.

Hämeen ammattikorkeakoulun järjestämät päivät sujuivat kaikin puolin upeasti, ja tapahtumassa vahvasti mukana ollut opiskelijatiimi toi päiviin entistäkin enemmän energiaa ja sydämellisiä kohtaamisia. Opiskelijatiimissä työskenteli kaksikymmentä suomalaista ja kansainvälistä HAMKin opiskelijaa, ja he saivat runsaasti kiitosta aktiivisuudestaan ja positiivisen ilmapiirin luomisesta.

Saimme runsaasti palautetta päivien jälkeen, ja haluamme lämpimästi kiittää kaikista palautteista. Erityisesti kiiteltiin tapahtuman järjestelyjen onnistumista, Hämeenlinnan korkeakoulukeskuksen tiloja sekä ohjelman monipuolisuutta. Kääntöpuolena runsas ohjelma aiheutti laajan ohjelmakartan ja valinnanvaikeuden osallistujille, kun kiinnostavaa ohjelmaa oli yhtäaikaisesti menossa eri puolilla tapahtuma-aluetta. Tämän lisäksi ohjelman runsauden takia kaikkiin esityksiin ei riittänyt runsaasti osallistujia, josta saimme myös muutamia palautteita. Vanajanlinnaa iltajuhlapaikkana kiiteltiin runsaasti, ja se tarjosikin meille sekä miljööltään että upean kesäsään ansiosta mahtavat puitteet. Kaiken kaikkiaan tapahtuma nähtiin osallistujien mielestä onnistuneena ja järjestelyjen puolesta sujuvana, mikä ilahdutti meitä HAMKilaisia suuresti.

Pedaforum järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1996. Ensi vuonna Pedaforumin järjestää Metropolia ammattikorkeakoulu. Nähdään Helsingissä 4.–5. kesäkuuta!

Professori Anne-Birgitta Pessi. Kuva: HAMK

Iltajuhlan tunnelmaa. Kuva: HAMK


Viewing all articles
Browse latest Browse all 264

Trending Articles